Är du intresserad av att bli fodervärd?
Här kan du läsa om vad det innebär och vad som förväntas av fodervärden.

Eventuella katter som söker fodervärd presenteras längst ner på sidan.

Vill du bli fodervärd?

Jag har satt en gräns på max 3-5 katter i hemmet samtidigt eftersom jag vill att alla katter ska få den tid de behöver och för att minska risken för osämja och smittor. För att kunna utveckla mitt avelsarbete måste jag dock ha möjligheten att spara avkommor från mina kullar och det är här fodervärdarna kommer in i bilden. 

 

Vad innebär det att vara fodervärd?

Att vara fodervärd innebär att katten bor hos och blir omhändertagen av fodervärden, precis som om det vore en egen katt. Skillnaden mellan att köpa katten och vara fodervärd är dock att katten fortfaranade ägs och används av mig tills dess att fodervärdsavtalet är uppfyllt.

Hur är då avtalet utformat? Ett fodervärdsavtal ser lite olika ut från gång till gång, men i regel så innebär det att jag vill ha 1-3 kullar på en honkatt och runt 3-6 parningar (som ger kattungar) på en hankatt. För att fodervärden ska få ta över ägandet på katten så fort som möjligt föredrar jag dock att använda mig av halvfodervärdar, vilket innebär att fodervärden betalar 50% av kattens sällskapspris (ca 3500-4000:-) och sedan tar jag 1 kull (hona) eller 3 parningar (hane). På detta sätt dröjer det inte mer än 1-1,5 år innan katten övergår fullt ut i fodervärdens ägo.

 

Kostnader och ansvar som fodervärd

Att vara fodervärd innebär att du har samma kostnader och samma ansvar som när du är ägare till en katt, och det är viktigt att förstå att en fodervärdskatt inte är samma sak som en gratiskatt. Fodervärd innebär snarare att du avbetalar din katt på olika sätt.

Som fodervärd betalar du alla kostnader som normalt finns när man äger en katt och det innefattar både försäkring och eventuella veterinärkostnader, foder, kattlådor och sand, leksaker, klätterträd, vaccinationer mm. Ett katt kan leva i ca 20 år så det är viktigt att fodervärden är beredd på det ansvar och åtangade det tar att sköta en katt så länge.

Jag kommer dock alltid att stå för alla kostnader som har med avel och utställning att göra. Vilket innebär att jag står för avelsdelen i försäkringen, alla hälsoundersökningar och eventuella veterinärkostnader i samband med dräktighet/förlossning etc.

 

Att ha en hona

En hona på foder kommer att få mellan 1-3 kullar, antingen har hon kattungarna hos fodervärden eller hos mig, beroende på vad vi kommit överens om. Om hon har kullen hemma hos fodervärden kommer honan enbart att vara borta från hemmet under några dagar då hon är på parning. Om hon har kullen hemma hos mig så innebär det att honan är borta från fodervärden i ca 4 månader och flyttar tillbaka till fodervärden när kattungarna flyttat.

Det är viktigt att det inte finns några fertila hankatter i hemmet och fodervärden får absolut inte låta katten vara utomhus.

När honan sen har fått de avtalade kullarna så kastreras katten och ägandeskapet överförs till fodervärden.


Att ha en hane

En hane på foder kommer att ta emot visst antal honor på parning och antingen hämtas hanen hem till mig eller så kommer honorna till hanen. Jag föredrar att hämta hem hanen till mig under några dagar.

Det får inte finnas några andra fertila katter i hemmet och katten får heller inte släppas ut.

När antal parningar enligt avtalet är uppnått så kastreras katten och ägandetskapet förs över till fodervärden.

 

Om det inte funkar

Som jag skrev tidigare så är det viktigt att inse att en foderkatt inte är samma sak som en gratiskatt. Inga katter är gratis och det kostar att äga katt och foderkatter är inget undantag. Att ha en katt på foder innebär lika mycket kostnader och ansvar som att ha köpt katten (om inte lite mer ansvar t.om.). Som jag också skrivit tidigare så ska man istället se en foderkatt som en slags avbetalning. Fodervärden får en katt av mig (eller köper billigare) och sedan ska kattens pris på något sätt avbetalas/arbetas av och detta görs genom att låta mig ta några kullar, och sålänge katten inte är fullt betald står jag kvar som ägare.

Ibland sker dock förändringar i livet som gör att saker och till måste omvärderas och självklart är det alltid möjligt att återlämna katten om det inte fungerar, men det är viktigt att inse att en fodervärdskatt inte är en lånekatt som man bara kan lämna tillbaka när man behagar.

För att det ska fungera måste fodervärden vara beredd på att ta emot besökare, följa de krav och anvsisningar som står i avtalet och det får inte glömmas bort att all avelsrätt tillhör mig och under inga omständigheter får fodervärden ta egna kullar eller utsätta katten för onödiga risker.

Jag ställer höga krav på mina fodervärdar och jag kommer att vara mycket noga i mitt urval och om du inte är säker på att du vill ställa upp på den tid och det arbete som kommer krävas så kanske det är bättre att låta bli.

Det kommer alltid att skrivas utförliga avtal som det är viktigt att båda parter läst igenom och är införstådda med vad det inenbär. Det mesta går att lösa så länge man kan samarbeta och prata med varandra. Är något otydligt så fråga innan avtalen skrivs under.

 

Vem passar att vara fodervärd?

Alla passar som fodervärd. Huvudsaken är att du har ett intresse för katter och vill ge katten ett bra och livslångt hem.Är du intresserad av utställning eller avel är det ett bra sätt att lära sig lite mer, men det är absolut inget krav. Det viktigaste av allt är att du tycker om katten och är medveten om att en katt kan leva i ca 16-20 år och du ska ta hand om den hela hela livet i både gott och ont.

För att kunna bli fodervärd till en katt från mig så måste du också kunna samarbete med mig och våga prata och fråga om det finns frågetecken. Öppenhet och ärlighet är viktigt och det är få saker som inte kan lösas av en diskussion. Avalen är inte skrivna i sten och jag kan alltid jobba fram specifika avtal som passar just dig och mig. Jag är inte omöjlig och jag förutsätter att du inte är det heller.

Jag vill att du ska vara öppen och ärlig och du ska tycka om katter, ha tålamod och viljan att lära dig. Jag vill att du ska kunna garantera att katten inte kommer släppas ut eller sättas i situationer där den kan bli skadad (eller parad).

 

Det är också mycket viktigt att du bor inom ca 10 mil från mig (områden kring Östersund, Krokom, Åre, Strömsund).

 

Om du fortfarande är intresserad tveka in att kontakta mig så kan vi tillsammans diskutera fram ett fodervärdsavtal som fungerar för oss båda.

 

Nya planer!

Vi har ny hane och
planerar kattungar
under 2016.

Se under planer
för mer information.

winterlia eng_liten


Warning: Creating default object from empty value in /var/www/amunra.se/public_html/web/modules/mod_random_image/helper.php on line 85

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/amunra.se/public_html/web/modules/mod_random_image/helper.php on line 85

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/amunra.se/public_html/web/modules/mod_random_image/helper.php on line 85

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/amunra.se/public_html/web/modules/mod_random_image/helper.php on line 85

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/amunra.se/public_html/web/modules/mod_random_image/helper.php on line 85

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/amunra.se/public_html/web/modules/mod_random_image/helper.php on line 85
_b110496.jpg
Vi har 6 besökare online
Administratörslogin